Saija Koponen: Curiosity 27.4.–21.5.2011

Saija Koponen esittää Curiosity-näyttelyssään sarjan maalauksia. Maalauksen muotoon, fyysisiksi pinnoiksi, hän rajaa ajan tarkentumia tehden näkyväksi aistittavissa olevaa.

Siveltimenjäljet ja maalikerrokset vihjaavat maalaustapahtuman fyysisyydestä ja siihen kuluneesta ajasta. Antamalla maalaukselle aikaa myös katsoja voi päästä osaksi tästä: aloittamalla siitä, mistä ensimmäiseksi saa otteen, antamalla katseen kulkea ja poimia merkkejä maalikerroksista ja niiden välistä. Yksityiskohdat hahmottuvat hitaasti, muuttavat muotoaan rinnastuessaan hetkellisesti toisiinsa, yhdistyessään katsojan mielleyhtymiin ja muistikuviin, katoavat huomion siirtyessä ja nousevat esiin uudelleen, muokaten kokonaisuudesta taas uudenlaisen. Maalaus ei ole kertomus, se ei ole suoraviivainen reitti pisteestä toiseen, eikä se ole sama ensimmäisellä vilkaisulla kuin rauhallisen tarkastelun jälkeen.

Kuvataiteilija Saija Koponen (s. 1980) maalaa uteliaisuutta. Hänen työskentelynsä on löytämistä: intuition yhdistyessä mielen järkeilyihin maalaus toteutuu ihmisen kokoisena. Teokset pyytävät katsojaa viipymään hetken ja unohtumaan läsnäoloon maalauksen kanssa, uteliaasti.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Exhibitions

Comments are closed.