Tanja Koljonen & Jaana Maijala: Anna minun nähdä sinut 29.5. – 9.6.2012 

Anna minun nähdä sinut on kymmenen päivää kestävä piirustusperformanssi. Taitelijat ovat paikan päällä gallerian aukioloaikoina ja piirtävät muotokuvia galleriavieraista paperiin katsomatta.

Tanja Koljonen ja Jaana Maijala ovat valokuvataiteilijoita, jolla on vankka tausta kynän ja paperin käytössä sekä syvä intohimo piirtämiseen. Tällä hetkellä he viimeistelevät maisteriopintojaan valokuvataiteen osastolla Aalto Yliopiston Taiteen ja Suunnittelun Korkeakoulussa. 

Anna minun nähdä sinut on taiteilijoiden vuoden 2011 alussa aloittama yhteistyöprojekti, joka tapahtuu nyt ensimmäistä kertaa varsinaisen galleriatapahtuman/performanssin muodossa. Taiteilijat piirtävät kasvomuotokuvia mallistaan paperiin katsomatta. Piirtämisessä korostuu tekemisen keveys, hauskuus ja sosiaalisuus, toisten ihmisten kohtaaminen.

Muotokuvapiirros antaa oikeuden hetken tuijotukseen vailla tarvetta pakoon. Paperiin katsomatta syntynyt muotokuvapiirros irtoaa kahleistaan, esittävyyden tavoittelu unohtuu. Yhdennäköisyys tarkoittaa yhtäkkiä jotain muuta. Sekä piirtäjällä että mallilla on mukava olla: jaettu hetki täyttyy piirroksen valmistuttua usein naurulla. Piirrokset ripustetaan seinille sitä mukaa kun ne valmistuvat. Kunkin muotokuvan piirtäminen kestää noin 1,5–2 minuuttia. Piirustustilanne on spontaani kohtaaminen mallin ja piirtäjän välillä.

Koljonen ja Maijala ovat viehättyneet piirroksen intiimiydestä. Valokuva vaatii aina laitteen, piirtämisen taas ollessa suoraa yhteyttä silmän, käden, järjen ja kynän jäljen välillä. Piirros juurruttaa läsnäoloon. 

Näyttely avautuu tiistaina 29.5 ja avajaisia vietetään klo 17-20, jolloin galleriassa kuullaan myös elävää musiikkia Melting Heartsilta. Tervetuloa!

 

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Exhibitions, News

Comments are closed.